Puur Water en Natuur
PWN (hoofdkantoor te Velserbroek) is een non-profit organisatie. Jaarlijks wordt honderdzes miljoen kubieke meter drinkwater aan meer dan 760.000 particulieren, bedrijven en instellingen in de provincie Noord-Holland tegen kostprijs geleverd. Waterzuivering vindt plaats in waterfabrieken te Andijk, Bergen, Heemskerk en Wijk aan Zee en in de duinen. Daarnaast beheert PWN in opdracht van de provincie ruim 7.334 hectare aan natuurgebieden tussen Zandvoort en Bergen. De Kennemerduinen en het Noordhollands Duinreservaat genieten bescherming als Natura 2000-gebied. De gebieden worden beheerd volgens de Barometer Duurzaam Terreinbeheer (niveau Goud) en krijgen ca. zeven miljoen keer per jaar bezoek.
PWN kraanwater
Voordat kraanwater bij de klant uit de kraan komt heeft het een enorm netwerk aan leidingen en installaties doorlopen. Zo wordt bijvoorbeeld in Andijk water uit het IJsselmeer opgepompt en voorgezuiverd. Via grote transportleidingen stroomt het voorgezuiverde water naar de waterfabriek in Heemskerk. In Heemskerk zuivert PWN het water verder met moderne technieken zoals Membraanfiltratie en UV-licht. In Wijk aan Zee wordt het water uit de waterfabriek samengevoegd met water uit de duinen en via verschillende pompstations naar de consument gebracht. PWN noemt dit “drinkwaterproductie”. Hierbij is er een organisatorische knip gemaakt tussen het onderhoud en beheer van de installaties en de leidingen. Bij storingen, aanpassingen of onderhoud aan de installaties is het direct beschikbaar hebben van de actuele schema’s en productgegevens van groot belang. Dit is de plek waar we Loek Tesselaar aantreffen. Als databeheerder DW is hij verantwoordelijk voor de digitale informatie over de drinkwaterinstallaties. Hij vormt de informatieschakel tussen PWN en uitvoerende bedrijven.
PWN en Betagraphics
Loek Tesselaar is al meer dan 34 jaar werkzaam bij PWN. Hij was anno 2000 betrokken bij het selecteren van een applicatie waarmee PWN de digitalisering van de technische installatietekeningen kon uitvoeren. Belangrijke eisen waren destijds dat de tekening beschikbaar was op de werkplek, dat duidelijk was waar en aan wie tekeningen waren uitgeleend (revisiebeheer) en dat men vanaf de werkplek kon printen. Via Betagraphics werd hiervoor het Data Manager pakket gekozen dat naar volle tevredenheid werkte. Anno 2005 werd omwille van een organisatieaanpassing een uitstap gemaakt naar een ander, groter pakket. Dit pakket bleek echter onvoldoende in de behoefte te voorzien. Loek: “Voor het werken met installatietekeningen heb je een dynamisch pakket nodig. Onze projecten beslaan al gauw 1500 tekeningen die we ‘even’ op en neer naar een derde partij moeten kunnen sturen”. Daarom is opnieuw gekozen voor een oplossing van Betagraphics. Ditmaal werd gekozen voor de Blue Cielo Meridian beheersoftware. Deze was door Betagraphics gekozen als de opvolger van data manager. PWN was en is onder de indruk van de snelheid waarmee gezocht kan worden in de enorme hoeveelheid data en het feit dat de tekeningen direct geviewed worden.
Vanaf die tijd is het hard gegaan met de digitalisatie. Alle technische documentatie is gedigitaliseerd en in een door PWN opgezette projectenstructuur in Meridian ingebracht. Maar niet alleen dat. Alle onderdelen die in de installaties worden toegepast hebben een zogenaamd TAG nummer gekregen. Tijdens een enorm project met de naam “Nulinspectie” zijn alle installaties gecontroleerd met de tekeningen en zijn de meer dan 40.000! onderdelen van een TAG voorzien. In Meridian is per TAG nummer niet alleen de installatietekening maar ook de technische specificatie van het onderdeel te vinden alsook foto’s en documentatie. Peter Angevaere, collega van Loek en ook databeheerder DW bij PWN geeft aan dat hierdoor heel snel verbanden gelegd worden.
Peter Angevare
Peter Angevare, Databeheerder DW bij PWN: “Door onze implementatie van Meridian lopen we vooruit t.o.v. andere organisaties die net als wij met heel veel technische documentatie van doen hebben. Ik weet dat veel bedrijven er als een berg tegenop zien om de informatie te digitaliseren maar wij zien als geen ander de voordelen“ Meridian is beschikbaar op meer dan 100 werkplekken en wordt intensief gebruikt door werkvoorbereiders, asset engineers en bedrijfsvoerders. Uiteraard vergde het digitaliseringsproces wel enige moeite. Gebruikers moeten, net als met ieder pakket, eerst ervaren welke voordelen het oplevert. Natuurlijk moeten we regelmatig mensen instrueren of even de juiste kant op sturen als het gaat om het goed opslaan van de informatie aldus Peter.
"Voor het werken met installatietekeningen heb je een dynamisch pakket nodig. Onze projecten beslaan al gauw 1500 tekeningen die we ‘even’ op en neer naar een derde partij moeten kunnen sturen”. Daarom is opnieuw gekozen voor een oplossing van Betagraphics. Ditmaal werd gekozen voor de Blue Cielo Meridian beheersoftware. Deze was door Betagraphics gekozen als de opvolger van data manager. PWN was en is onder de indruk van de snelheid waarmee gezocht kan worden in de enorme hoeveelheid data en het feit dat de tekeningen direct geviewed worden.“
Loek Tesselaar, Databeheerder DW
Maar, het proces is ingesleten. Nieuwe collega’s krijgen een instructiecursus en als men eenmaal gemerkt heeft hoe gemakkelijk het is om informatie op te vragen is men “om”. Over de relatie met Betagraphics zijn zowel Loek als Peter enorm tevreden. “Betagraphics is heel klantvriendelijk en benaderbaar” aldus Loek. “We hebben hele korte lijnen, er wordt niet moeilijk gedaan en vooral: er wordt met ons meegedacht”. Peter voegt toe “We worden heel snel bediend bijvoorbeeld in het snel maken van handige tooltjes waardoor ons proces ineens veel efficiënter kan”.
Toekomstige inzet van Meridian
Meridian wordt inmiddels ook gebruikt voor minder voor de hand liggende zaken, zoals de digitale opslag van video’s. Wanneer bijvoorbeeld winningsputten worden gereinigd wordt er voor- en na de reiniging een video gemaakt. Die slaan we op in een Meridian “kluis” en zijn daardoor ook snel en makkelijk opvraagbaar. Voor de toekomst verwacht PWN dat het Meridian portal ook voor derde partijen toegankelijk wordt gemaakt. Het is gewoon handig wanneer aannemers en leveranciers het portal ook zelf kunnen raadplegen om gegevens op te vragen. En, het portal zal waarschijnlijk in de toekomst ook beschikbaar komen als App. Direct vanaf je mobiele telefoon een onderdeel opzoeken.
Hoe dan ook, we zullen dit samen met Betagraphics gaan oppakken.
Tags
Whitepaper
Download de gratis whitepaper.